HIIT (High Intensity Interval Training

Iedere maandagavond van 20:00 – 21:00 is er een HIIT training bij ons te volgen.

HIIT (High Intensity Interval Training) is een intensieve kracht en cardio workout die er voor zorgt dat je in 30 minuten per keer vooruitgang boekt. De les bestaat uit verschillende uitdagende workout-blokken, waardoor je het hele lichaam traint. Met piek- en herstelmomenten word je met opzwepende muziek tot het uiterste gedreven. Doordat HIIT een mix is van onder andere cardio en krachttraining is het de snelste manier om vet te verbranden en spieren op te bouwen.

Het effect op de metabolisme en cardiovasculair systeem door HIIT
High Intensity Interval Training verhoogd de metabolisme, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot de explosieve kracht. Uiteraard wordt de cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeterd, zowel aërobe en anaërobe. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.HIIT protocol

HIIT Protocol
De gebruikelijke HIIT sessies kunnen variëren van 15-20 tot minuten. Het ‘oorspronkelijke’ protocol is ingesteld op een 2:1 ratio, periodes afwissend voor het herstel en intensieve training. Bijvoorbeeld, een hardloper wisselt van 60 seconden joggen of wandelen naar 30 seconden hard sprinten. Dus een training waarin lage tot matige intensiteit intervallen worden afgewisseld met hoge intensiteit intervallen. Een interval is een pauze, de tijdsduur tussen twee gebeurtenissen.

Een HIIT sessie bestaat uit een warming-up, gevolgd door zes tot tien herhalingen (periodes) van een hoge intensiteit training, gescheiden door gemiddelde intensiteit training en de totale training eindigend met een cooling-down. De hoge intensiteit van periodes/training moet worden gedaan in de buurt van maximale intensiteit en de gemiddelde intensiteit op 50% . Het aantal herhalingen en de lengte van elk, hangt af van de training. Het doel is om ten minste zes cycli te doen en volledige HIIT sessies duren minstens vijftien minuten en niet meer dan twintig.

De verschillende vormen van (HIIT)
High Intensity Interval Training kan zowel binnen als buiten de sportschool worden getraind. Denk zoal aan crosstrainer, roeimachine, loopband of buiten hardlopen/fietsen… HIIT is in principe geschikt voor een activiteit waar je periodes van hoge intensiteit met periodes van lage intensiteit kunt afwisselen. Dus het kan ook met een barbell en flink aan de squat!