Nordic Walking

Je komt ze steeds vaker tegen: wandelaars met puntige stokken. Alleen al in Nederland zijn er 150.000 Nordic Walkers en hun aantal groeit. Wat maakt deze outdoorsport zo gewild en waarom is het zo effectief? Genieten van de natuur en lekker wandelen met een groep mensen. Het oogt alsof Nordic Walking niet uitput. Ook de beoefenaars zelf ervaren de wandeltechniek niet als zwaar.

Effectieven dan gewoon wandelen
Toch is deze vorm van lichaamsbeweging een stuk effectiever dan gewoon wandelen. Met Nordic Walking richt je je op vetverbranding en verbrand je zo’n 400 kilocalorieën per uur; met sportief wandelen zijn dat er veel minder (280 kilocalorieën).

Ook train je tijdens Nordic Walking behalve je benen vooral de arm- en rugspieren. Het energieverbruik ligt 20 procent hoger en de belasting van het hart- en longsysteem neemt toe. Ook is de polsslag tijdens het trainen 10 procent sneller, zodat er sprake is van echte inspanning.

Geliefd onder ex-hardlopers
Jong of oud, dat maakt voor Nordic Walking niet uit. Iedereen kan deze sport beoefenen.

De stokken, ook wel ‘poles’ genoemd, zorgen ervoor dat je je knieën veel minder belast dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Spieren in de benen, arm en rug worden getraind zonder dat de belasting op gewrichten van rug en benen toeneemt. Dit maakt de sport zo geliefd onder ex-hardlopers, die vanwege blessures niet meer kunnen rennen. Als je probleemgebied bij de wervelkolom of bij de gewrichten van heup, knie of enkels ligt, zijn er dus zeker mogelijkheden om de nodige beweging te krijgen.

Nordic Walking helpt ook bij het in conditie blijven en bij het tegengaan of verminderen van chronische aandoeningen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, artrose, osteoporose). Zelfs voor mensen met gezondheidsklachten als RSI kan deze outdoorsport uitkomst bieden.

De natuur in
Bij Nordic Walking staan natuurbeleving, recreatie en ontspanning centraal. Je wandelt door bijzondere natuurgebieden en op onverharde paden. Wees niet bang dat al die wandelaars met puntige stokken de natuur aantasten, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten werken mee aan het maken van de routes.Kosten
De kosten van deze les zijn 50 euro per uur, ongeacht de groepsgrootte. Komt u met meer mensen dan kunt u de 50 euro verdelen onder alle deelnemers waardoor het voor iedereen goedkoper wordt.  U betaalt dus niet per persoon maar per les.